Se for deg året er 2017, på sykkelen hjem fra jobb med tanken «Wow, så kult skatt er!». Føler du på nostalgien?
Kanskje ikke?
Vel, det gjør jeg! Jeg har faktisk tenkt akkurat det. På den tiden var jeg i 7. klasse og jobbet som vasker på et middels transportfirma. Jeg jobbet i starten en halv time i uka, omtrent. Det var ikke mye penger, men det var nok til at jeg kunne kjøpe min første (selvkjøpte) PC etter noen måneder når jeg fikk litt flere timer🖥️ Endelig kunne jeg bytte ut den gamle laptopen fra 2014 med en skikkelig datamaskin fra 2016. Gode tider.
Kan du komme til poenget?
Grunnen til at jeg tenkte «Wow, så kult skatt er!» var fordi det var min første lønningsdag, og jeg hadde sett på lønnslippen min. Der hadde jeg blitt trukket hele 50 % skatt, og først følte jeg at hele verden var mot meg😿 Så logisk og oppgående som jeg var, begynte jeg med en gang å bli sur, forvirret og nesten litt lei av alt.
Men så snakket jeg med hun som jobbet med lønnen min. Vi satte oss ned, og jeg ble introdusert til hva skatt egentlig er. Litt bakgrunn: All økonomisk opplæring jeg hadde fått til da, var en time når den lokale banken kom inn i klasserommet for å prate om sine bankprodukter, så jeg visste lite om skatt, forskuddsskatt, skattekort og ikke minst, ✨frikortet✨.
Frikortet i lomma
Frikortet gjorde at jeg slapp å betale skatt helt til jeg hadde tjent en viss sum i løpet av et år. På den tiden var det 55 000 kroner i året. Da lurer du kanskje på hvorfor du leser om en fyr som babler om økonomi? Vel, det er fordi jeg elsker å dele ting jeg har lært, og hjelpe deg med å unngå de samme utfordingene🩼
Jeg måtte betale 50 % skatt fordi jeg ikke hadde tildelt penger til arbeidsgiveren min. På den tiden var det ikke automatisk, og jeg måtte selv fordele til arbeidsgiveren. Det slipper du nå, om du bare har én arbeidsgiver! Om du har flere, må du huske å fordele riktig sum til hver enkelt arbeidsgiver. Om du ikke får det til selv, kan jeg hjelpe deg med dette!
En annen utfordring ungdommer nå til dags har, er å holde oversikt over småjobber. Har du tenkt over hvor mye du tjener på å passe en hund, barn eller hus tre ganger i uka? Eller gir du kanskje privatundervisning?
Har du jobbet svart?
Det er grenser for hvor mye du kan tjene før du må betale skatt. For privatpersoner som gjør arbeid i oppdragsgiverens hjem, kan man maksimalt tjene 6 000 kroner per oppdragsgiver per år. Arbeider du sporadisk utenfor hjemmet, kan du maksimalt tjene 1 000 kroner per oppdragsgiver per år. Om du passerer denne grensen, må oppdragsgiver sende inn en forenklet a-melding, og du må bruke en del av skattekortet/frikortet ditt🌲
Bli frilanser
En løsning er å jobbe som frilanser. Da kan du starte din egen bedrift og sende fakturaer. Da slipper oppdragsgiverne dine å sende inn a-melding. Utfordringen er at du må stifte din egen bedrift og føre ditt eget regnskap.
En annen løsning er å bli frilanser i Sparestigen. Det fungerer slik: Du tar kontakt med meg, jeg ansetter deg som frilanser og henter skattekortet/frikortet ditt. Du gir beskjed til oppdragsgiverne dine og gir meg kontaktinfo til dem, så kan du starte å jobbe. Når du har jobbet, sender du en timeliste til Sparestigen, og du får utbetalt lønn til din bankkonto. Så enkelt!
Høres det interessant ut? Ta kontakt med meg, så kan vi enkelt sette i gang. Det koster ingenting å starte som frilanser hos meg. Det som gjør at jeg tilbyr dette, er at en provisjon av det som oppdragsgiveren betaler, går til Sparestigen. Provisjon betyr at jeg tar en liten sum fra det jeg har fakturert dine oppdragsgivere, og gir resten til deg.
Til: Din neste lønnslipp – Fra: Sparestigen
Neste gang du får lønnslippen, og du ser det store stykket av kaka (lønnen din) skatten har sneket til seg, husk at du ikke er alene. Alle kommer til å være der, og det er faktisk en viktig del av å bli økonomisk bevisst. Å forstå hvordan skattesystemet fungerer, og hvordan du navigerer det, kan spare deg for ekstremt mye frustrasjon – og muligens masse penger💵!
Er det en ting som kan være vanskelig, så er det akkuratt det, å lære skatt og skattekortet selv. Ta kontakt med meg, så kan vi sette opp et gratis oppstartsmøte, hvor du kan fortelle om hva du trenger hjelp til, så finner vi ut hvordan Sparestigen kan hjelpe deg.
Var det interessant å lese om å være frilanser i Sparestigen? Jeg gjort det enkelt for deg å lære mer om hvordan en blir frilanser i Sparestigen. Gå inn til «Frilanser» siden min, hvor du kan lese litt mer, og fyll inn skjemaet, så slipper du å tenke over papirarbeidet, og kan fokusere på det du er best på – gjøre en god jobb og tjene penger🤑!